Pantofii stiletto – descopera istoria pantofilor iubiti de femei

Pantofii stiletto sunt printre preferatii femeilor din intreaga lume, datorita feminitatii si delicatetii pe care o adauga unei tinute. Desi la inceputurile lor, acesti pantofi erau, in general, purtati doar la evenimente speciale si baluri, in zilele noastre, acestia au urcat in topul preferintelor in materie de incaltaminte, astfel ca femeile de pretutindeni aleg sa ii poarte chiar si la tinutele de zi cu zi. Astfel, numeroase femei poarta pantofi stiletto chiar la serviciu, in club, sau uneori, la un outfit care include blugi.

Acum, fie ca ai si tu o pereche de pantofi stiletto in garderoba ta sau te gandesti sa achizitionezi in curand astfel de pantofi, noi ne-am gandit ca te-ar putea interesa istoria acestor pantofi, atat de apreciati de femeile din intreaga lume.

Pantofii stiletto se refera la acea incaltaminte a carei toc este lung si subtire. In general, inaltimea tocului la pantofii stiletto variaza intre 2.5 centimetri si 25 centimetri. Aceasta poate chiar depasi 25 centimetri, daca este adaugata o platforma corespunzatoare inaltimii tocului. In ceea ce priveste diametrul tocului, aceasta este, de obicei, de sub 1 centimetru, in cel mai jos punct al tocului. Tocurile de tip stiletto a caror inaltime este sub 5 centimetri sunt cunoscute in limbajul modei drept „kitten heels”.

Desi exista tendinta de a numi orice pantofi cu toc inalt si subtire ca fiind pantofi stiletto, acest lucru este incorect, intrucat pantofii stiletto se refera la acei pantofi a caror toc este, in general, finisat cu un material sau aliaj din otel solid. Acel otel sau aliaj este raspunzator de forma originala pe care o au adevaratii pantofi stiletto.

Denumirea de stiletto provine de la pumnalul stiletto, iar aceasta denumire a aparut initial pe la inceputul anilor 1930. Denumirea a fost preluata pentru acesti pantofi, datorita formei pantofilor, care a fost asemanata cu forma pe care o avea pumnalul numit stiletto.

Pantofi stiletto negri din piele

In ceea ce priveste primele atestari fotografice ale pantofilor stiletto, acestea se regasesc in istoria finalului anilor 1930, sau, mai degraba, la inceputul anilor 1940. Atunci, designerul Andre Perugia, care a inceput sa creeze incaltaminte in 1906, a creat pantofi cu toc inalt si subtire. Acei pantofi au fost observati la cantareata pariziana cunoscuta sub numele de Mistinguett.

Prima mentionare a pantofilor stiletto a aparut in revista New Statesman, in anul 1959. Pantofii stiletto au cunoscut popularitatea in anii 1950, cand designerul Roger Vivier a inceput sa creeze incaltaminte cu toc subtire, din metal, in locul tocului gros, din materiale precum lemnul.

Roger-Vivier-Dior-Shoes-L

La inceputurile lor, pantofii stiletto erau considerati a fi caracteristici unui fetis, datorita naturii lor erotice, date de inaltimea tocului. In ceea ce priveste recunoasterea acestor pantofi ca fiind un element al modei, acest lucru a avut loc in timp.

La inceputul anilor 1960, pantofii stiletto au cunoscut o noua infatisare, venita odata cu schimbarea varfului pantofilor, care prezentau acelasi design alungit, specific tocului. Daca pana atunci, denumirea facea referire la tocul stiletto, de acum incolo, femeile au ajuns sa utilizeze denumirea de „stiletto” pentru pantofi, nu doar pentru tocul acestora.

In timpul erei Beatles, pantofii stiletto au pierdut din popularitate. Totusi, femeile au continuat sa ii poarte la diverse ocazii. O noua versiune a tocului stiletto a revenit in atentie in anul 1974, cand Manolo Blahnik a creat noul toc, cunoscut sub denumirea de „toc cui”.

In anii 1990, pantofii stiletto au disparut aproape complet din moda timpului, fiind inlocuiti de tocul patrat. Tocul stiletto a revenit, insa, in forta, prin anii 2000, cand numeroase femei au inceput sa adopte stilul acestor pantofi pentru a completa tinutele office, sau chiar pentru a oferi o anumita eleganta tinutelor casual, asortand acesti pantofi la outfiturile care contineau blugi.

Pantofii stiletto au fost intotdeauna considerati a fi o imagine a feminitatii si senzualitatii. Aceasta caracteristica este recunoascuta si in zilele noastre, astfel ca numeroase femei din intreaga lume isi completeaza tinuta cu pantofi stiletto, pentru a obtine un look seducator, care atrage atentia celor din jur.

Mai multe modele de Pantofi stiletto la comanda Etienne