Cum sa ingrijesti incaltamintea din piele intoarsa

Incaltamintea din piele intoarsa este la mare cautare, datorita calitatii si a stilului delicat pe care il are. Insa nu este suficient sa alegi incaltamintea care iti place, si sa o porti fara nicio grija. Desi orice tip de incaltaminte are nevoie de atentie si ingrijire, in ceea ce priveste incaltamintea din piele intoarsa, aceasta necesita o atentie deosebita, pentru a-si mentine aspectul delicat. Asadar, noi am pregatit un scurt ghid, care sa te ajute sa ii oferi incaltamintei tale din piele intoarsa grija necesara, ca sa te poti bucura de ea pe o perioada indelungata.
Curatare si depozitare

  1. Foloseste o perie speciala pentru piele intoarsa. Aceasta perie te va ajuta sa indepartezi mizeria de pe incaltaminte. In general, peria pentru piele intoarsa are doua parti, una din cauciuc, iar cealalta din fire metalice. Pentru a curata incaltamintea din piele intoarsa, incepe cu partea delicata, iar apoi foloseste partea metalica. Indeparteaza murdaria de pe incaltaminte, doar dupa ce aceasta s-a uscat. Pentru a evita sa degradezi calitatea materialului, periaza intotdeauna in directia tesaturii, si nu apasa prea tare.
  2. Foloseste un spray protector, pentru a proteja materialul de apa si alte elemente care l-ar putea deteriora. Utilizeaza spray-ul in cantitate egala, pe intreaga suprafata a pantofilor, evitand sa ajunga prea mult in acelasi punct. Acest spray se utilizeaza conform instructiunilor de pe ambalajul sau, si este recomandata utilizarea acestuia minim o data pe an.
  3. Evita sa porti incaltamintea din piele intoarsa pe timp nefavorabil, cum ar fi ploaia sau zapada, deoarece acestea pot afecta materialul. Nici umiditatea nu este favorabila pantofilor din piele intoarsa. De asemenea, este indicat sa eviti utilizarea parfumurilor sau a fixativului, precum si a altor produse care contin chimicale, intrucat acestea pot afecta materialul.
  4. Acorda o atentie deosebita depozitarii incaltamintei din piele intoarsa. Evita expunerea directa la razele solare, deoarece culoarea pantofilor din piele intoarsa tinde sa fie afectata usor de lumina solara. Pastreaza pantofii intr-un loc racoros si intunecat. Daca ai pantofi din piele intoarsa pe care ii porti rar, pastreaza-i intr-un dulap, infasurati in hartie alba. Evita sa ii infasori in hartie de ziar, sau revista, intrucat cerneala din acestea se poate imprima pe pantofii din piele intoarsa.

Indepartarea petelor
Oricat de multa grija ai avea de incaltamintea ta, uneori petele tind sa apara pe aceasta. In ceea ce priveste incaltamintea din piele intoarsa, este esential sa nu lasi petele sa se usuce. Indeparteaza orice pata aparuta, imediat dupa ce aceasta apare, pentru a evita ca aceasta sa se imprime in material. Iata cum sa indepartezi petele de pe incaltamintea ta:

  1. Foloseste un servetel curat pentru a sterge suprafata incaltamintei.
  2. Pentru petele uscate, foloseste o radiera. Ai grija, insa, ca radiera sa nu fie colorata, altfel poate pata materialul. Evita utilizarea produselor pe baza de chimicale, intrucat acestea pot afecta materialul.
  3. In cazul petelor de apa, actioneaza cat mai repede posibil, utilizand o fasie de material. Ai grija, sa nu aplici prea multa presiune, deoarece aceasta ar determina apa sa patrunda si mai tare in material. Dupa ce ai terminat, lasa pantofii sa se usuce.
  4. In cazul petelor de cafea, suc, sau ceai, foloseste un servetel din hartie. Aplica-l direct pe pata, iar apoi mai adauga un servetel. De asemenea, incearca sa indeoartezi pata, utilizand un prosop umed, imbibat cu otet alb.
  5. Pentru petele de grasime sau ulei, foloseste praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Incepe prin a indeparta cat mai mult poti din pata, apoi aplica bicarbonatul, cu ajutorul unui pulverizator. Lasa bicarbonatul sa actioneze pentru cateva ore, apoi curata incaltamintea, folosind o perie pentru incaltaminte din piele intoarsa.

Recomandari la final
Asa cum ai observat, incaltamintea din piele intoarsa necesita o grija deosebita, insa urmand aceste cateva sfaturi, vei putea sa te bucuri de pantofii tai preferati pe o perioada indelungata de timp.